Przepis na powidła z owoców ałyczy
Przepis na powidła z owoców ałyczy
- Umyte owoce dobrze odsączyć i wsypać do dużego garnka, po czym postawić na najmniejszym ogniu pod przykryciem.
- Gdy się uduszą we własnym soku, wystudzić i wykładać porcjami chochelką na mały talerz, aby wybrać palcami pestki. W ten sposób przy wybieraniu pestek traci się najmniej miąższu i soku.
- Miąższ przełożyć do rondla z grubym dnem, doprowadzić do zagotowania na najmniejszym ogniu.
- Dodać cukier (ilość zależy od własnych upodobań i kwaśności owoców).
- Gdy mirabelki mocno zgęstnieją dodać miód (nawet szklankę na 4-litrowy garnek).
- Gorącą masę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i zapasteryzować, po czym ustawić do góry dnem.
- Powidła z mirabelek doskonale nadają się do naleśników, przekładania słodkich ciast (np. piernika) i kruchego ciasta. Można je też podawać (posypane grubo siekanymi migdałami) do pieczeni cielęcej, indyczej lub gęsiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz