Składniki:
2kg cukinii
2 czerwone papryki
1 cebula
łyżeczka kurkumy
Zalewa:
5 szklanek wody
niepełna szklanka octu 6%
2 łyżki soli
5 łyżek cukru
chrzan
liść laurowy
2 szczypty gorczycy
pół łyżeczki kurkumy
Przygotowanie krok po kroku:
Cukinie umyć i pozbawić gniazd nasiennych (jeśli są młode, nie trzeba obierać).
Pokroić na plastry lub w słupki.
Posypać solą i zostawić na kilka godzin.
Odcedzić, posypać płaską łyżeczką kurkumy.
Z podanych składników zagotować zalewę i wrzącą zalać cukinię.
Włożyć do słoików i pasteryzować 10-15 minut.
Potem słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
################################
Cukinia marynowana
Składniki:
2 kg cukinii
liść laurowy
gałązka kopru
2 ząbki czosnku
kawałek ostrej papryki
ziele angielskie pieprz
Zalewa:
1 l wody
3/4 szklanki octu 10%
6 łyżeczek cukru
3 łyżeczki soli
Przygotowanie krok po kroku:
Cukinię umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski i włożyć do słoika wraz z przyprawami.
Zalać gorącą zalewą.
Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
#################################
Kiszony kabaczek
Składniki:
2 kg kabaczka
kilka gałązek kopru z kwiatami
6-7 ząbków czosnku
50 g soli
2 l wody
Przygotowanie krok po kroku:
Czosnek obrać.
Koper opłukać i osączyć.
Kabaczek umyć, obrać bardzo cienko, pokroić wzdłuż na pół i usunąć pestki z miękiszem.
Pozostałą część warzywa pokroić w kostkę, ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać czosnek i koper.
Wodę zagotować, rozpuścić w niej sól.
Zalać kabaczek i zakręcić słoiki.
Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na kilka dni.
Pasteryzować 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 90ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz